VECKA 16

Idag går jag in i vecka 16 :) Känns som det går otroligt segt!

Barnet

Nu är bebisen ungefär lika stor som en avokado, kring 11 cm lång i sitthöjd (huvud till stjärt) och väger cirka 100 gram. Under de kommande veckorna kommer en växtspurt äga rum, då bebisen dubblar sin vikt och blir längre.

Bebisar är lekfulla både i och utanför magen. Din bebis har kanske upptäckt sin allra första leksak – navelsträngen – som kan vara rolig att dra i och klämma på. Även om bebisen ibland kan klämma tillräckligt hårt för att minska syretillförseln, behöver du inte vara orolig för att den ska hålla tag så länge att det orsakar skada.

Bebisen håller huvudet mer upprätt nu och ögonen sitter närmare varandra. Cirkulationssystemet och urinvägarna fungerar som de ska och bebisen drar in fostervatten i lungorna och andas ut det igen. Fostervattnet och fosterhinnorna fungerar också som en vätskefylld 'kudde' som skyddar bebisen inne i livmodern.


Mamma

Ibland kan det göra ont i sidorna av kroppen när du gör plötsliga rörelser. Ligamenten på båda sidor av livmodern och bäckenet sträcks i takt med att bebisen växer. Det är helt normalt, men om det inte ger med sig utan fortsätter några dagar, eller förvärras, bör du prata med din barnmorska.

Några få kvinnor, framför allt omföderskor börjar känna sparkar redan nu, men det kan också dröja flera veckor till. De känns som ett sprattlande grodyngel och kan lätt blandas ihop med gaser och tarmrörelser. Stanna upp och känn efter och lär känna barnets rörelser. De blir mer och mer tydliga. Din kropp fortsätter växa och midjan försvinner mer och mer. Ditt hjärta pumpar runt en större blodmängd än vanligt vilket kan göra att du lätt blir andfådd.

Jag

Andfådd check! Ont i sidorna av kroppen check! Inga sparkar ännu och räknar inte med att känna nått förrens om några veckor heller :) Men jag hoppas ju ;)
Midjemåttet ja! Igår när Therese och jag var i hudik provade hon ett par jeansshorts. Och jag blev så avundsjuk!! Jag är så less på klänningar! Det är inte jag!! Jag är jeans och t-shirt/linne!! Så jag provade ett par chinos på hm som jag tänkte att jag kanske kunde ha då, eftersom dom inte är lika tajt som jeans. Tog en storlek större än jag brukar ha, så kanske jag kan ha dom ett tag tänkte jag. Men jag fick inte ens igen knappen på dom!! Helt kört! Nu är det bara att invänta den riktiga magen så jag kan ha mammabyxor!

Sen har jag väldigt lätt till tårarna nu för tin. T.ex så började jag snyfta av Therese bilder hon la upp i bloggen nu. Dels för att bilderna var så fina och härliga, men mest för att Mejja är sååå fin och go!! :')

Klantarsel är mitt andra namn nu också. Vet inte hur många gånger jag slagit i benen nånstans! Helst ska jag slå benen på exakt samma ställe också så det gör skitjävlapissont! Och jag tappar fan allt jag håller i känns det som! Var så nojig igår när jag skulle bära ner våran stora spegel från lägenheten, att jag skulle ha sönder den! (Har redan haft sönder en lampa) men det gick bra som tur var! ;)

Nu hoppas vi veckorna går lite fortare!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0